Archiefdiensten kunnen en willen niet alles bewaren. Met Het Bewaren Waard heeft Archief Eemland een tool ontwikkeld, waarmee mensen zelf hun persoonlijke archief (een schoenendoos) kunnen digitaliseren, bewerken en bewaren. Het Bewaren Waard linkt de verschillende schoenendozen met de foto- en documentencollecties van het archief en met elkaar. Het archief kiest uit de schoenendozen ook wat het in de collectie wil opnemen. En zo is Het Bewaren Waard een aanvulling op de collectie van Archief Eemland en legt het verbindingen met nieuwe doelgroepen.

Onderzoek     
Het Bewaren Waard zorgt voor een rolverschuiving van het archief: van acquireren naar faciliteren. De centrale vraag van het onderzoek was:
Wat documenteren mensen uit zichzelf en wat is hun motivatie om hun schoenendoos bij Het Bewaren Waard onder te brengen?
Deze vraag is opgesplitst in deelvragen:
• Wat is de meerwaarde van Het Bewaren Waard vergeleken met reguliere manieren van acquisitie?
• Waarom doen mensen mee aan Het Bewaren Waard? Hoe creëert het archief een wij-gevoel waardoor mensen meedoen? Is het mogelijk om mensen aan het archief te binden zoals aan een sportclub of een buurthuis?
• Zijn er vergelijkbare buitenlandse initiatieven en wat kunnen we daarvan leren?
• Wat verwachten deelnemers van een archivaris in een samenleving die zichzelf documenteert?
Het doel van het onderzoek naar Het Bewaren Waard was om meer inzicht te krijgen in wat de deelnemers uit zichzelf willen bewaren in vergelijking met wat het archief bewaart.
  • Presentatie van Het Bewaren Waard, foto Saskia Berdenis van Berlekom

  • Spreekuur Het Bewaren Waard, foto Saskia Berdenis van Berlekom, Archief Eemland

Meer informatie: Georges Elissen, ghj.elissen@amersfoort.nl
Archief Eemland